Korondi kerámiacentrum

 

        Korondi kerámiacentrum
    
                                                                 Kerámiák készítése és forgalmazása

Kerámia (Ii)

Tányérszemű
óriásé ez a
föld,
korongostól,
ki parazsat
fúj
a holtszén-éjbe,
hogy bujkáló
tűzvirággal
oltsa éhét
a kemence.

Ambrus Lajos

Ajánlott linkjeink:

Székelyföldi szálláskereső
Sóvidék honlapja
Szováta honlapja
Korond

Termékcsoportok:

Kerámia termékek

Fából készített termékek

Kézimunkák és gyapjútermékek

Háncs és vesszőből készült termékek

Kapcsolat:

Ravasz Mihály
Korond, 666/B szám.
Tel.: +40744615434
+40744874672
+40266249327


Főoldal

Megrendelés

Kapcsolat


      Korondi kerámiacentrum

Korondon ősi hagyományai vannak a fazekasságnak. Sokan Európa egyik legjelentősebb fazekas központjának tartják. A fazekasság a középkortól nőtt iparággá. A korondiak máz nélküli edényeknek sokféle változatát készítették, melyek jól bevált főzőedények voltak. A fazekasság létalapját a falu nyugati határán, a Szakadát-patak bal partján előforduló szürke pala (agyag) képezi. Korondon a fazekasok mindig nagy számban éltek, változott számuk az évek folyamán, de a  legtöbb fazekas a falu Tószeg nevezett részén élt, ősi időktől fogva.

Ha mélyebben akarjuk elemezni a korongolás hagyományát, eredetét hamar rájövünk arra, hogy a táj természeti viszonyai nem földművességre, hanem kézművességre kényszeríttette az itt élőket. Ezen egyszerű oknál fogva az életképes nagyközség lakóira jellemző a sokféle foglalatosság: a hagyományos fazekasság, a famegmunkálás, a taplókészítés és a kereskedelem (régen szekérrel, ma autóval).

1750-ben Gyulaffy László biztosította négy vámmentes helyi vásár lehetősége kevésnek bizonyult. Nagyobb piacra volt szükség, XIX. század közepére már a korondi fazekasok termékei Erdély szerteismertté váltak. Ezeket az árusítási utakat szekerességnek neveztük. Biztosabb vásárok végett hova tovább távolabbi vidékre is elmerészkedtek, persze ezek a "portyák" nem voltak veszélytelenek. A mázas kerámia tér hódítása a korondi fazekasság addig nem tapasztalt felfutásának a kezdetét jelentette.

A turista forgalom fellendülése fokozta a keresletet is. A leleményes korondi ember pedig igyekezett kielégíteni minden szükségletet, sokszor éppen az igazi értékek feladása árán is.

Korondon értékesítik a Fehér-Nyikó menti falvak fűzfavesszőből készült eszközeit és a környék faragóinak munkáit is. Korond a hagyományait őrizve korszerűsödő székely falu típuspéldája: a fazekasiparra alapozva kereskedelmi, idegenforgalmi és művelődési szerepköre is egyre számottevőbb.

Ezt a szerepkört kívánjuk bővíteni ezzel az internetes oldallal is, új lehetőség és új piac után kutatva. 

Korondi kerámiacentrum

Székelyföldi szálláskereső